Sestavine (INCI)

Sestava (INCI)

Sezamovo olje

Sesame oil

Sezamovo je eno izmed najstarejših olj na svetu. V današnjem času ga gojijo po večini v Sudanu, Mehiki, Indiji, na Kitajskem in v Burmi. Naravno, toplotno neobdelano olje iz nepraženih semen je najučinkovitejše ob uporabi v kozmetičnih izdelkih, vendar se v Evropi pogosteje uporablja rahlo pražena verzija. Vsebuje močne antioksidante, katerih učinki se med praženjem izboljšajo. Sezamovo olje goji že leta tradicijo kot masažno olje, za namene razstrupljanja pa se lahko uporabi in znotraj in zunaj. Olje prodre do medceličnih prostorov med plastmi kože in je odličen nosilec za ostale snovi. Zaradi visoke vsebnosti fitosterolov in linolenske kisline pripomore ob regeneraciji  zunanjega sloja kože (stratum corneum). Primerno je za bledo kožo, saj izboljšuje mikrocirkulacijo. Paziti pa je potrebno pri ljudeh z alergijami, saj lahko pride do navzkrižne reakcije z sojo ali oreščki.

Kozmetične lastnosti:
- intenzivno hranilno, zelo učinkovito
- ščiti in podpira pregrado kože
- pospešuje krvni obtok in razstrupljanje
- je močan antioksidant
 

Nevtralno olje

Caprylic/capric Triglyceride

Drugače poimenovano MCT olje, je zmes srednje-verižnih maščobnih kislin naravnega izvora.  V osnovni obliki ga najdemo v palmovem ali kokosovem olju. Nevtralno olje ni dražilno, je enostavno za uporabo in ima kratek čas absorpcije. Obogati kozmetične izdelke, da ne pride do intenzivnega vračanja zaščitne maščobe. Primerno je tudi za razdraženo in prekomerno negovano kožo, zato se lahko v kratkem času povrne v ravnovesje.

Kozmetične lastnosti:
- ni dražilno, blagodejno za razdraženo kožo
- enostavna uporaba, hitra absorpcija
- okrepi delovanje ostalih sestavin
- preprečuje prekomerno vračanje zaščitne maščobe

 

Alkohol

Alcohol

Je hlapna tekočina brez barve, ki nastaja s fermentacijo sladkorja in škroba biomase. Na področju naravne kozmetike deluje kot odlično topilo za eterična olja in nosilec za kozmetično aktivne sestavine, kot adstringens, tonirna sestavina v obraznih tonikih in kot konzervans v raznih kozmetičnih izdelkih. V kozmetiki se najpogosteje uporablja denaturiran alkohol, ki po kombiniranju z različnimi dodatki postane neprimeren za uživanje. Koža odlično prenaša čisti alkohol. Zaradi hlapljenja in hitrega sušenja pomaga pri hitrejši absorpciji sestavin v plasti kože.

 

Cetearil alkohol

Cetearyl Alcohol

Uporablja se kot regulator konsistence za kozmetične izdelke. Definiran je kot maščobni alkohol z dobro sposobnostjo biorazkrajanja.

 

Citronska kislina

Citric Acid

Citronska kislina je šibka organska kislina, po sestavi podobna vitaminu C. Najdemo jo v večini sadja, največ je kopičijo citrusi, npr. pomaranče ali limone.

 

Glicerin

Glycerin, Glycerine

Glicerin je sestavni del naravnega vlažilnega sistema kože, zato ga koža dobro prenaša. V industriji je poznan kot stranski produkt oleokemikalij, na primer pri cepitvi rastlinskih ali živalskih maščob v glicerin in maščobne kisline, vendar pa se lahko pridobi tudi iz propilena, ki je stranski produkt proizvodnje biodizla.

V kozmetiki je glicerin močno higroskopičen, ščiti ter obnavlja pregradne funkcije kože. Tako dejansko povečuje elastičnost kože. Kot dodatek v površinsko aktivnih izdelkih (npr nekatera čistila), glicerin tudi pomirja in zmanjšuje draženje in poškodbe kože. Glicerin je zato idealen za osebno nego, za nego suhe kože in las, saj vlaži in zmanjšuje draženje.

 

Benzil alkohol

Benzyl Alcohol

To je konzervans, ki je naravno prisoten v nekaterih rastlinah, na primer ylang-ylangu in jasminu. Zavira rast bakterij in gliv v kozmetičnih izdelkih.

 

Benzojska kislina

Sodium Benzoate, Benzoic Acid

Benzojska kislina je naravno prisotna v benzoinu, najdemo pa jo tudi v medu in mlečnih izdelkih. Njena sol, natrijev benzoat, je topna v vodi in je dobro poznana kot konzervans v kozmetiki in živilskih proizvodih. Obe sredstvi zavirata rast kvasovk, plesni in delujeta antimikrobno.

 

Dehidroocetna kislina

Dehydroacetic Acid

Dehidroocetna kislina je organska spojina, uporabljena v številnih industrijah. Spojina je razvrščena med derivate pirana. Najdemo jo v obliki brezbarvnega kristalnega praška, skoraj netopnega v vodi in delno topnega v večini organskih topil.

 

Sekvistearat metil glukoze

Methyl Glucose Sesquistearate

Nahaja se v produktih za nego kože, največkrat v obliki emolijenta (preprečuje izsušitev kože) ali surfaktanta (znižuje površinsko napetost med dvema snovema). Po nekaterih raziskavah ga koža minimalno absorbira zaradi njegove nizke molekulske mase.

 

Voda

Aqua, Water

Je kemijska spojina z molekulsko formulo H2O, ki pokriva približno 70% zemeljske površine.
 
 

Stearil alkohol

Stearyl Alcohol

Je snov, ki nastane iz stearinske kisline s postopkom katalitske hidrogenacije. Je pogosta sestavina maziv, smol, parfumov in kozmetike. Uporablja se kot mehčalec, emulgator in zgoščevalec v različnih vrstah maščob in se pogosto uporablja kot premaz za lase ter v šamponih in balzamih.
 
 

Limonen

D-Limonene
 
Je tekoč ogljikovodik brez barve, prodobljen iz pomarančnega olja. V kozmetičnem svetu je odličen dodatek za vonj po citrusih.
 
 

Linalol 

Linalool
 
Linalol se nanaša na dva enantiomera naravno nastalega terpenskega alkohola, ki ga najdemo v več kot 200 vrstah cvetlic in začimb. Njegov glavni atribut je prijeten vonj (cvetlični, s pridihom pikantnosti), zato se uporablja v mnogih dišečih higienskih produktih, kot so detergenti, mila, losjoni in šamponi.
 
 

Kalijev sorbat 

Potassium Sorbate
 
Je kalijeva sol sorbinske kisline, najpogosteje se uporablja za konzerviranje živil, lahko pa tudi ob obdelavi vina in v izdelkih za osebno nego.
 
 

Kokosov kaprilat

Coco caprylate
 
Je naravnega izvora in se uporablja v obliki vlažilca, kot naravna alternativa silikonom. Po stiku s kožo pusti mehak in svilnat občutek.
 
 

Kalijev Olivoyl hidroliziran ovseni protein

Potassium Olivoyl Hydrolyzed Oat Protein
 
Je kalijeva sol, ki nastane ob kondenzaciji produkta palmitinske kisline klorida in hidroliziranega ovsenega proteina. Pogosto je uporabljen v svetu kozmetike.
 
 

Gliceril oleat

Glyceryl Oleate
 
Pridelan iz raznovrstnih rastlinskih olj, se največkrat uporablja kot stabilizator emulzij. Po nanosu na koži pusti občutek gladkosti.
 
 

Ksantan gumi

Xanthan Gum
 
Je polisaharid, katerega izloča bakterija Xanthomonas campestris. V veliko primerih je uporabljen za zgoščanje in stabilizacijo oz. preprečevanje ločevanja sestavin v izdelkih, namenjenih za nego kože.
 
 

Glukonodelta lakton

Gluconolactone
 
Regulator naravne kisline, stabilizator in sekvestrant.
 
 

Kokamidopropil betain

Cocamidopropyl Betaine
 
Betain je pridobljen iz olja kokosa. Je amfoterična površinsko aktivna snov. Kokamidopropil betain pogosto najdemo v kozmetičnih čistilnih sredstvih. Je učinkovito in blago sredstvo za penjenje, lahko se tudi združi s kationskimi, anionskimi in neionskimi površinsko aktivnimi snovmi.
 
 

Monolavrin

Glyceryl Laurate
 
Je monoglicerid lavrinske kisline. Poznan je po uničevanju virusov (prehlad, herpes) ter bakterij. Sintetizirani monolavrin je v obliki zdravila znan pod imenom Lauricidin.